Visste du detta om BH:ar…?

Världens största bh-tillverkare är Triumph International. Det är ett schweiziskt underklädesföretag som grundades 1886. Triumph tillverkar och säljer ett brett utbud av underkläder, inklusive bh:ar, trosor och nattplagg. Företaget är känt för att erbjuda olika stilar och passformer för kvinnor i olika storlekar, inklusive större storlekar och specialdesignade bh:ar för olika behov. Triumph har ett globalt närvaro och har blivit en av de mest framstående och pålitliga varumärkena inom underklädesindustrin

Bh:ns historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, även om det finns olika åsikter och teorier om dess ursprung. Här är en översikt över viktiga händelser och utvecklingar i bh:ns historia:

 1. Antikens tid: Det finns vissa tecken på att kvinnor i antikens Grekland och Rom använde underkläder för att stödja och forma brösten. Dessa tidiga bh-liknande plagg kallades för “mamillare”, och de bestod oftast av band eller snören.
 2. Medeltiden: Under medeltiden bar kvinnor korsetter som hjälpte till att forma och kontrollera brösten. Dessa var ofta tajta och stela underkläder som gav en mer platt och plattad siluett.
 3. 1800-talet: På 1800-talet började korsetterna utvecklas till att inkludera separata kupor för brösten. Dessa tidiga bh:ar var ofta gjorda av linne eller bomull och syddes för hand. De var mer bekväma än tidigare korsetter, men fortfarande inte särskilt flexibla eller praktiska.
 4. Tidig 1900-talet: I början av 1900-talet började bh:n som vi känner den idag att utvecklas. Mary Phelps Jacob anses vara den som uppfann den moderna bh:n 1914. Hennes design bestod av två snören som var fästa vid en tygtriangel och spännen i ryggen. Det var en mer bekväm och praktisk lösning jämfört med tidigare underklädesplagg.
 5. 1920-talet: Under 1920-talet blev bh:n alltmer populär och designen förbättrades. Bh:ar med justerbara band och krokar i ryggen blev vanliga. Dessutom blev silke och andra mer elastiska material populära i tillverkningen.
 6. Andra världskriget: Under andra världskriget blev bh:n ett viktigt plagg
 7. för kvinnor i arbetskraften. Bh:ar med stödjande funktioner och bekvämlighet blev alltmer eftertraktade, särskilt i samband med den ökade fysiska aktiviteten under krigstiden.
 8. 1950- och 1960-talet: Under denna period blev bh:ar alltmer fashionabla och fick en mer feminin och sexig design. Push-up bh:ar och bygel-bh:ar blev populära för att skapa en mer fyllig och lyftande look.
 9. 1970- och 1980-talet: Under denna tid blev bh:ar mer mångsidiga och varierade i stil och design. Sportbh:ar blev också alltmer populära för att erbjuda stöd och komfort under träning.
 10. 1990-talet och framåt: Bh:ar fortsatte att utvecklas och anpassas efter olika behov och önskemål. Specialdesignade bh:ar för olika kroppsformer och behov, såsom minimizer-bh:ar och amningsbh:ar, blev alltmer tillgängliga.
 11. Idag erbjuder marknaden en mängd olika bh-stilar och passformer för kvinnor i alla storlekar och behov. Bh:ar har blivit en viktig del av underklädeskollektioner och fortsätter att utvecklas för att erbjuda både stil och komfort.

Lämna en kommentar