Bomberjacka

Bomberjackan är en ikonisk klädesplagg som har en spännande historia. Ursprungligen designades jackan för att användas av piloter i militären under första och andra världskriget.

Under första världskriget användes bomberjackan främst av piloter i den franska armén, där den var tillverkad av läder och hade en pälskrage för att hålla piloterna varma i de kalla cockpiterna. Jackan hade även en dragkedja fram, vilket gjorde den lätt att ta på och av.

Under andra världskriget blev bomberjackan alltmer populär bland piloterna i amerikanska flygvapnet. Jackan var tillverkad av nylon och hade en elastisk mudd vid midjan och ärmsluten, vilket gjorde att den satt tätt och höll värmen inne. Bomberjackan blev också utrustad med en dragkedjeficka på ärmen, där piloterna kunde förvara sina verktyg och pennor.

Efter kriget blev bomberjackan en symbol för rebelliska ungdomar och var vanligt förekommande inom subkulturer som punk och rock. Jackan blev också populär bland motorcyklister och blev en del av deras uniform.

I dagens modevärld har bomberjackan blivit en tidlös och populär stilikon. Den finns i olika material, färger och mönster och används av både män och kvinnor. Bomberjackan har blivit en symbol för coolhet och är ett vanligt förekommande plagg inom streetwear och urbana stilar.

Sammanfattningsvis kan man säga att bomberjackan har en fascinerande historia som sträcker sig från militären till att bli en ikonisk modeplagg. Dess funktionella och stilrena design har gjort den till en tidlös klassiker som fortsätter att vara populär än idag.

Ursprunget till bomberjackan kan spåras tillbaka till 1915 när det första världskriget rasade. Piloter på den tiden flög i helt öppna flygplan och utsattes för extrema kyla och starka vindar. För att skydda sig mot dessa svåra förhållanden, använde de läderjackor fodrade med päls.

Under andra världskriget upplevde bomberjackan en ny utveckling. Denna gång var det det amerikanska flygvapnet som stod för utvecklingen. De designade en jacka speciellt för piloter i bombplan, därav namnet ‘bomberjacka’. Denna nya design var lättare än sin föregångare och tillverkades av nylon för att vara mer vattentät och vindtät. Dessa jackor hade ofta en hög, pälsfodrad krage för att skydda piloternas nackar och huvuden från kylan.

Efter kriget blev många av dessa jackor övertaliga och såldes på överskottsmarknader. Det var då de började bli populära bland civilbefolkningen. Under 50- och 60-talet blev bomberjackan en modetrend bland ungdomar och var ofta associerad med rebelliskhet.

På 80- och 90-talet blev bomberjackan populär inom hiphop-kulturen och har sedan dess blivit en populär stilikon inom streetwear. Kända modehus som Gucci, Louis Vuitton och Saint Laurent har alla skapat sina egna versioner av bomberjackan.

Idag är bomberjackan ett populärt plagg som bärs av alla, oavsett kön, ålder eller stil. Den har blivit en tidlös klassiker som har överlevt över hundra år av modehistoria, och det verkar som att den är här för att stanna.

Lämna en kommentar